PHIL ALVIN – UN "SUNG STORIES"

Artiest info
bandcamp
 

De enorme storm aan eindejaarsreleases begint er aan te komen. Onverwacht landde daar in een zuchtje wind een groot geschenk, Un "Sung Stories" van Dave Alvin. De laatste jaren waren er wel de duoplaten met zijn broer Phil of met Jimmie Dale Gilmore, maar hier gaat het om de heruitgave van het 10 nummers tellende ambitieuze debuutalbum, oorspronkelijk uitgebracht door Slash Records in 1986. Alvin, één van de weinige singer-songwriters die door de jaren ook nog eens een beul van een gitarist is, heeft zijn archieven een beetje uitgemest met zijn vorige album, "From An Old Guitar: Rare and Unreleased Recordings" (2020), waarop eerder onuitgebracht materiaal of songs voor andermans tribute albums eindelijk een mooie bestemming hebben gekregen. Maar hier gaat het dus echter wel, over een heruitgave van Un "Sung Stories", dat toen, 37 jaar geleden, werd opgenomen in Los Angeles, New Orleans en New York City.

Wie aan Dave Alvin denkt, ziet automatisch de beste gitaarposes voor zich. Wijdbeens met zijn enkellaarsjes in een spagaat, zijn aanslaghandje in de lucht ergens boven zijn rechterschouder. Met zijn broer Phil voerde hij lange tijd de beste barband van Californië aan. In de jaren tachtig waren The Blasters als The Fabulous Thunderbirds de twee bands waar je terecht kon voor een avondje rocken als de wilde beesten. Wat Jimmie Vaughan en Kim Wilson waren voor The T-Birds, dat waren Dave en Phil Alvin voor de The Blasters met hun American Music. Het vervelende was dat de gebroeders Alvin altijd ruzie hadden. De band lag veel te vroeg op zijn gat. Later is dat allemaal weer bijgelegd met zelfs een reünietour, en dan waren er nog de twee gezamenlijke brother-albums, waarvan de eerste de beste was.

Phil Alvin's Un "Sung Stories" is een reis door het muzikale achterland van Amerika, met tien oude blues-, jazz- en gospelnummers opgenomen in samenwerking met de Dirty Dozen Brass Band en het Sun Ra Arkestra. Slechts één nummer, Otis Blackwell's "Daddy Rollin' Stone, is gecomponeerd na de Tweede Wereldoorlog. Geproduceerd door Phil Alvin en Pat Burnett werd de heruitgave van het 10 nummers tellende soloalbum Un "Sung Stories" dus opgenomen met twee bands, op vinyl, kant één: Sun Ra & the Arkestra en kant twee: The Dirty Dozen Brass Band. De nummers met het Sun Ra Arkestra zijn de laatste opnames die het Arkestra maakte toen de oprichter en leider nog leefde. Het was met deze bands een interessante samenwerking en een beetje buiten het veld van The Blasters, maar het was een geweldige inspanning die het herontdekken waard was.

Het resultaat is een album dat suggereert naar de worstelingen in het dagelijks leven, en zo hoor je in het openingsnummer, "Someone Stole Gabriel's Horn" een slimme jambalaya van muziek uit New Orleans en de kenmerkende stem van Phil. Het lijkt erop dat deze rockabilly meesters ook liefhebbers zijn van muziek die tientallen jaren ouder is. De songs verder het album doen gewoon denken aan vintage Cab Calloway achtige tunes, Dixieland excursies en slimme ballads van Fred Astaire. "Death In the Morning" bevat de Jubilee Train Singers en zwerft ondanks het strenge onderwerp mee als een nummer dat een plekje had kunnen vinden in de film "O Brother, Where Art Thou?". Het nummer "The Old Man of the Mountain" komt zwaar over door de blazers, maar is niet te min strak aangekleed door het Sun Ra's Arkestra. Dit zijn meteen drie hoogtepunten, al zijn "Titanic Blues", "Brother, Can You Spare a Dime", en "Gangster’s Blues" met the Dirty Dozen Brass Band ook nummers die grote indruk maken.

Na "Mandatory: The Best of The Blasters" en deze Un "Sung Stories", die samen op dezelfde verschenen, ben ik heel benieuwd wat het Liberation Hall label verder nog in petto heeft, want wat is het heerlijk genieten met deze inspirerende tijdloze juweeltjes.

Bestel Un "Sung Stories" bij Bandcamp

 

 

 

Muzikanten: Mike Roach & Gary Masi (gitaren), David Carroll (drums), Gary Taylor (bas), Gary Taylor (bas), Gene Taylor (piano) &(Richard Greene (violin).
Sun Ra & the Arkestra — Fred Adams (Trumpet), Marshall Allen (Flute/Alto Sax), Bruce Edwards (Guitar), Alvin Evans (Flugelhorn/Trumpet), John Gilmore (Clarinet/Tenor Sax), Tyrone Hill (Trombone), James Jackson (Bassoon), Stanley Morgan (Conga Drums), Arthur O’Neil (Drums), Sun Ra (Piano), Rollo Radford (Bass), Leroy Taylor (Bass Clarinet/Alto Sax), Danny Thompson (Alto & Baritone Sax), June Tyson (Vocals) & Ronald Wilson (Tenor Sax).
The Dirty Dozen Brass Band — Gregory Davis (Trumpet), Kevin Harris (Tenor Sax), Charles Joseph (Trombone), Kirk Joseph (Sousaphone), Benny Jones Jr. (Bass Drum), Roger Lewis (Baritone & Soprano Saxes), Jenell Marshall (Snare Drum) & Ephram Powns (Trumpet).

Tracklist – Un “Sung Stories”
1. Someone Stole Gabriel’s Horn (Edgar Hayes, Irving Mills, Ned Washington)
2. Next Week Sometime (Alec Johnson)
3. Ballad of Smokey Joe (Cab Calloway)
4. Death in the Morning (Reverend A. Johnson)
5. Old Man of the Mountain (Cab Calloway)
6. Daddy Rollin’ Stone (Otis Blackwell)
7. Titanic Blues (Hi Henry Brown)
8. Brother, Can You Spare a Dime? (Jay Gorney, E.Y. Harburg)
9. Collins Cave (Andy Jenkins, Irene Spain)
10. Gangster’s Blues (William Bunch a.ka. Peetie Wheatstraw)
Originally issued by Slash Records (1986)